Topic: Festival – Bài mẫu IELTS Speaking Part 1 (từ vựng & audio)

Xin chào các bạn! Trong bài viết này, chúng ta sẽ cùng khám phá một chủ đề thú vị và đầy màu sắc trong kỳ thi IELTS Speaking Part 1, đó là Festival. Chủ đề “Festival” xoay quanh những ngày hội, lễ hội và nghi lễ đặc biệt của từng quốc gia, mang đến không khí vui tươi và độc đáo.

Trong bài viết này, chúng tôi sẽ cung cấp từ vựng quan trọng và cụm từ hữu ích liên quan đến chủ đề “Festival”, cùng với bài mẫu và file âm thanh giúp bạn tự tin và thành công trong phần thi IELTS Speaking Part 1. Hãy cùng Hà English bắt đầu hành trình ôn tập tiếng Anh thú vị này!

festival

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề “Festival”

1. Can you describe one of the main festivals celebrated in your country?

Answer: One of the main festivals celebrated in my country is Tet, also known as the Lunar New Year. It’s a significant and traditional festival that marks the beginning of the lunar calendar year. Tet is a time for family reunions, cultural activities, and expressing gratitude to ancestors.

Useful phrases/collocations:

• Main festivals: các lễ hội chính
  • Lunar New Year: Tết Nguyên Đán
  • Lunar calendar: lịch âm

2. Tell me something about the most important festival in your country?

Answer: The most important festival in my country is Tet, which typically falls in late January or early February. It’s a time when people clean and decorate their homes, visit relatives and friends, exchange good wishes, and offer traditional dishes and lucky money in red envelopes (li xi) to children and seniors.

Useful phrases/collocations:

• Most important festival: lễ hội quan trọng nhất
  • Exchange good wishes: trao đổi lời chúc tốt đẹp
  • Lucky money: tiền lì xì

3. What special food and activities are connected with this festival?

Answer: During Tet, special food like “banh chung” (square sticky rice cake), “banh tet” (cylindrical sticky rice cake), and various traditional dishes are prepared. Families often come together to make these delicacies. Activities include visiting pagodas, attending dragon and lion dances, and playing traditional games.

Useful phrases/collocations:

• Special food: món ăn đặc biệt
  • Sticky rice cake: bánh chưng, bánh tét
  • Delicacies: những món ăn ngon
  • Pagodas: những ngôi chùa
  • Dragon and lion dances: múa rồng và múa lân

4. What do you most enjoy about it?

Answer: What I enjoy most about Tet is the sense of togetherness and the joy of being with family and loved ones. It’s a time when the entire community comes together to celebrate and share happiness.

Useful phrases/collocations:

• Sense of togetherness: cảm giác gắn kết
  • Loved ones: người thân yêu
  • Entire community: cộng đồng toàn bộ

5. Do you think festivals are important for a country? Why?

Answer: Yes, festivals are essential for a country as they hold cultural, historical, and social significance. They play a vital role in preserving and passing down traditions from one generation to another. Festivals also promote unity and pride among citizens and attract tourists, boosting the country’s economy.

Useful phrases/collocations:

• Cultural significance: ý nghĩa văn hóa
  • Historical significance: ý nghĩa lịch sử
  • Passing down traditions: truyền thống
  • Promote unity: thúc đẩy sự đoàn kết
  • Boosting the country’s economy: thúc đẩy nền kinh tế của đất nước

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 1 khác TẠI ĐÂY

“Festival” là một chủ đề thú vị và đa dạng trong cuộc sống hàng ngày và cũng là một chủ đề thú vị trong kỳ thi IELTS Speaking Part 1. Bằng việc học từ vựng và sử dụng bài mẫu IELTS Speaking Part 1 với chủ đề “Festival” mà chúng tôi cung cấp, hy vọng bạn sẽ tự tin và thành công trong việc thể hiện khả năng giao tiếp tiếng Anh của mình trong kỳ thi IELTS.