Topic: Eating habit/Food – Bài mẫu IELTS Speaking Part 1 (từ vựng & audio)

Chào mừng bạn đến với bài viết thú vị về chủ đề Eating Habit/Food. Thói quen ăn uống và thực phẩm là một phần quan trọng của cuộc sống hàng ngày và cũng là một chủ đề thú vị trong kỳ thi IELTS Speaking Part 1. Việc thảo luận về thói quen ăn uống và thực phẩm không chỉ giúp bạn thể hiện sự đa dạng trong từ vựng mà còn cho phép bạn chia sẻ về văn hóa ẩm thực và cách sống của bạn.

Trong bài viết này, Hà English sẽ cung cấp từ vựng quan trọng và cụm từ hữu ích liên quan đến chủ đề “Eating Habit/Food”, kèm theo bài mẫu và file âm thanh giúp bạn tự tin và thành công trong phần thi IELTS Speaking Part 1. Hãy cùng khám phá thế giới ẩm thực và chia sẻ trải nghiệm của bạn!

FOOD

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề “Eating habit/Food”

1. What are your most/least favorite foods?

Answer: My most favorite foods are pizza and chocolate cake, while my least favorite is spinach.

Useful phrases/collocations:

• Most/least favorite foods: Món ăn yêu/thấy ít hấp dẫn nhất
  • Pizza and chocolate cake: Bánh pizza và bánh sôcôla
  • Spinach: Rau bina

2. If you invite a friend round for a meal, what are you likely to offer him/her?

Answer: If I invite a friend over for a meal, I would likely offer them a homemade pasta dish or a traditional meal from my culture.

Useful phrases/collocations:

• Invite a friend round for a meal: Mời bạn đến nhà ăn
  • Homemade pasta dish: Món mì tự làm
  • Traditional meal: Bữa ăn truyền thống

3. Do you prefer eating at home or in a restaurant? Why?

Answer: I prefer eating at home because it’s more relaxing and I can control the ingredients for a healthier meal.

• Eating at home: Ăn tại nhà
  • Control the ingredients: Kiểm soát nguyên liệu
  • Healthier meal: Bữa ăn lành mạnh hơn

4. What special dish from your country would you recommend to a visitor?

Answer: I would highly recommend trying “phở,” a delicious Vietnamese noodle soup that represents the rich flavors of our culture.

• Special dish: Món đặc biệt
  • Delicious Vietnamese noodle soup: Mì phở Việt Nam ngon lành

5. What sorts of food do you enjoy eating more?

Answer: I particularly enjoy indulging in a variety of cuisines, such as Italian pasta, Mexican tacos, and Japanese sushi.

• Enjoy eating: Thích ăn
  • Indulge in: Thỏa mãn bản thân bằng việc ăn
  • Variety of cuisines: Đa dạng các món ăn

6. Do you spend much time shopping for food?

Top view composition of various Asian food in bowls, free space for text

Answer: Yes, I allocate a reasonable amount of time for grocery shopping to ensure I have fresh and quality ingredients.

Useful phrases/collocations:

• Spend time shopping for food: Dành thời gian mua sắm thực phẩm
  • Fresh and quality ingredients: Nguyên liệu tươi và chất lượng

7. Which one do you prefer, eating at home or eating out?

Answer: Personally, I have a preference for dining at home due to its convenience and the opportunity to savor my homemade creations.

• Dining at home: Dùng bữa tại nhà
  • Convenience: Tiện lợi
  • Savor my homemade creations: Thưởng thức những món ăn tự tay thực hiện

8. Do you think people should be careful about what they eat?

Answer: Absolutely, it’s essential for individuals to be mindful of their dietary choices in order to maintain good health and well-being.

Useful phrases/collocations:

• Be careful about what they eat: Cẩn thận về thực phẩm mình ăn
  • Maintain good health and well-being: Duy trì sức khỏe và sự phát triển

9. Who prepares the meals you eat? Do you ever cook?

Answer: Meals in my household are prepared by various family members, and yes, I occasionally take on cooking tasks, especially on weekends.

• Prepare meals: Chuẩn bị bữa ăn
  • Household members: Các thành viên trong gia đình
  • Occasionally: Thỉnh thoảng

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 1 khác TẠI ĐÂY

Thói quen ăn uống và thực phẩm không chỉ là một phần của cuộc sống mà còn thể hiện văn hóa và sở thích cá nhân. Bằng việc học từ vựng và áp dụng bài mẫu IELTS Speaking Part 1 với chủ đề “Eating Habit/Food” mà chúng tôi cung cấp, hy vọng bạn sẽ tự tin và thành công khi thể hiện khả năng giao tiếp tiếng Anh của mình trong kỳ thi IELTS.