Topic: Communication – Bài mẫu IELTS Speaking Part 3 (từ vựng & audio)

Hôm nay, chúng ta sẽ cùng nhau khám phá chủ đề thú vị trong bài mẫu IELTS Speaking Part 3 – “Communication”. Tại Hà English, chúng ta sẽ tập trung vào khả năng giao tiếp và hiểu biết về các khía cạnh quan trọng của việc truyền đạt thông tin. Qua việc thảo luận và chia sẻ quan điểm, chúng ta sẽ cùng nhau xây dựng kỹ năng giao tiếp mạnh mẽ và tự tin, để chuẩn bị tốt nhất cho phần thi nói trong kỳ thi IELTS quan trọng.

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề “Communication”

Question 1: What are different ways of communication?

There are several different ways of communication, each serving a specific purpose and context. Verbal communication involves speaking and listening, whether in face-to-face conversations, group discussions, or presentations. Written communication includes various forms such as letters, emails, memos, and reports. Visual communication utilizes images, diagrams, and presentations to convey information. Nonverbal communication, which includes gestures, body language, and facial expressions, also plays a crucial role in conveying messages effectively.

• Verbal communication: Giao tiếp bằng lời nói
  • Face-to-face conversations: Cuộc trò chuyện trực tiếp
  • Written communication: Giao tiếp bằng văn bản
  • Visual communication: Giao tiếp hình ảnh
  • Nonverbal communication: Giao tiếp phi ngôn ngữ
  • Conveying messages effectively: Truyền đạt thông điệp một cách hiệu quả

Question 2: Do you prefer to write a letter to a friend or send an e-mail, and why?

I prefer to send an email to a friend. Emails offer the advantage of immediacy and convenience, allowing me to communicate quickly and efficiently. Additionally, emails provide a digital record of our conversations, making it easy to refer back to previous discussions. While letters hold a nostalgic charm, their slower delivery and lack of real-time interaction make emails more suitable for my everyday communication needs.

• Advantage of immediacy: Lợi thế của sự tức thì
  • Communicate quickly and efficiently: Giao tiếp nhanh chóng và hiệu quả
  • Digital record: Hồ sơ số
  • Nostalgic charm: Sức hấp dẫn mang tính kỷ niệm
  • Real-time interaction: Tương tác thời gian thực
  • Everyday communication needs: Nhu cầu giao tiếp hàng ngày

Question 3: How has technology affected the way people communicate?

Technology has profoundly transformed the way people communicate. The advent of smartphones, social media platforms, and messaging apps has made communication more instant and accessible. People can connect with each other regardless of geographical barriers, fostering global connections. However, the reliance on digital communication has also led to concerns about reduced face-to-face interactions and the potential for misunderstandings in written messages.

Useful phrases/collocations

• Advent of smartphones: Sự ra đời của điện thoại thông minh
  • Social media platforms: Các nền tảng truyền thông xã hội
  • Messaging apps: Ứng dụng nhắn tin
  • More instant and accessible: Tốc độ tức thì và dễ tiếp cận hơn
  • Geographical barriers: Rào cản địa lý
  • Reliance on digital communication: Sự phụ thuộc vào giao tiếp kỹ thuật số

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 3 khác TẠI ĐÂY

Chúng ta đã cùng nhau tận hưởng một cuộc hành trình sâu sắc trong chủ đề “Communication” qua bài mẫu IELTS Speaking Part 3 tại Hà English. Tại đây, Hà English cùng các bạn đã khám phá những khía cạnh quan trọng về khả năng giao tiếp trong cuộc sống hàng ngày và trong kỳ thi IELTS. Chúng ta đã thấy rằng việc hiểu biết cách thể hiện ý kiến và truyền đạt thông tin một cách hiệu quả có thể tạo ra sự kết nối mạnh mẽ và tạo dựng tình thần thân thiện.

communication