Bài mẫu IELTS Speaking Part 1 | Topic: Hometown (từ vựng & audio)

Xin chào mọi người! Hà English rất vui khi chia sẻ với bạn một bài viết mới trong loạt bài mẫu IELTS Speaking Part 1, và chủ đề của chúng ta lần này là “Hometown” (Quê hương).

Bài viết này sẽ giúp bạn chuẩn bị cho phần thi IELTS Speaking Part 1 một cách tốt hơn, cung cấp cho bạn một bài mẫu về chủ đề “Hometown,” kèm theo danh sách từ vựng và tệp audio. Hà English hy vọng rằng thông qua bài mẫu này, bạn sẽ nắm rõ cách trả lời các câu hỏi về quê hương của mình một cách tự tin và phong phú hơn.

hometown

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề Hometown

1. What’s (the name of) your hometown (again)?

Answers: I was born and raised in Ho Chi Minh City, or also known as Saigon. Ho Chi Minh City is considered the largest city in Vietnam and the largest economic center in the country.

• Hometown: Quê hương
  • Was born and raised: Sinh ra và lớn lên
  • Economic center: Trung tâm kinh tế

2. Is that a big city or a small town?

Answers: Ho Chi Minh City is a big city. This is one of five centrally run cities. Ho Chi Minh City is the largest economic center in Vietnam.

• Centrally run cities: Thành phố trực thuộc Trung ương

3. Please describe your hometown a little.

Answers: Ho Chi Minh City, formerly known as Saigon, is Vietnam’s largest economic and cultural hub, boasting a mix of modern development and historical charm. It is famous for its diverse population, rich history, and vibrant street life, making it a popular destination for tourists and a vital economic center in Vietnam.

Useful phrases/collocations:

• Economic and cultural hub: Điểm trọng tâm về mặt kinh tế và văn hóa.
  • Diverse population: Dân số đa dạng.
  • Rich history: Lịch sử phong phú.
  • Vibrant street life: Cuộc sống đường phố sôi động.
  • Historical charm: Sự quyến rũ lịch sử.
  • Modern development: Phát triển hiện đại.
  • Popular destination for tourists: Điểm đến phổ biến cho du khách.
  • Vital economic center: Trung tâm kinh tế quan trọng.

4. How long have you been living there?

Answers: I have lived here since I was born. It has been 23 years now. If nothing unexpected happens, I will probably live my whole life in this city.

• Unexpected happens: Bất ngờ xảy ra
  • Whole life: cả cuộc đời

5. Do you like your hometown?

Answers: Yes, I do like my hometown. It holds a special place in my heart, and I have many fond memories associated with it.

Useful phrases/collocations:

• Holds a special place in my heart: Đặc biệt quan trọng đối với tôi
  • Fond memories: Những ký ức đáng yêu

6. Do you like living there?

Answers: I enjoy living in my hometown. The sense of community and familiarity make it a comfortable place to call home.

• Sense of community: Tinh thần cộng đồng
  • Comfortable place: Nơi thoải mái

7. What do you like (most) about your hometown?

Answers: What I like most about my hometown is the natural beauty that surrounds it. We have lush green hills, serene rivers, and beautiful parks.

• Natural beauty: Vẻ đẹp tự nhiên
  • Lush green hills: Những ngọn đồi xanh tốt
  • Serene rivers: Những con sông thanh bình

8. Is there anything you dislike about it?

Answers: There isn’t much to dislike about my hometown, but if I had to pick something, I’d say that the limited job opportunities can be a challenge for the younger generation.

• Limited job opportunities: Cơ hội việc làm hạn chế
  • Younger generation: Thế hệ trẻ

9. Do you think you will continue living there for a long time?

Answers: I’m not entirely sure about the future, but I believe I may continue living in my hometown for a long time. It’s a place I hold dear, and it’s where my roots are.

• Not entirely sure: Không chắc chắn hoàn toàn
  • Where my roots are: Nơi tôi đã từng lớn lên

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 1 khác TẠI ĐÂY

Hà English mong rằng bài mẫu IELTS Speaking Part 1 về chủ đề “Hometown,” cùng với danh sách từ vựng và tệp audio, sẽ giúp bạn cải thiện kỹ năng trả lời câu hỏi về quê hương trong bài thi IELTS. Đừng ngần ngại luyện tập và tự tin thể hiện bản thân thông qua câu trả lời của bạn.

Quê hương là một chủ đề quan trọng trong phần thi này, và việc nói về nó một cách chi tiết và chân thành có thể giúp bạn đạt được điểm số cao. Chúc các bạn học tốt và đạt được kết quả tốt trong bài thi IELTS của mình!