Bài mẫu IELTS Speaking Part 1 | Topic: Holidays (từ vựng & audio)

Xin chào các bạn yêu thích học tiếng Anh! Hà English rất vui được chia sẻ với bạn một bài mẫu IELTS Speaking Part 1 về chủ đề “Holidays” (Kỳ nghỉ) để giúp bạn chuẩn bị cho kỳ thi IELTS. Hà English đã tổng hợp từ vựng quan trọng liên quan đến các loại kỳ nghỉ cũng như cung cấp tệp audio để bạn có thể luyện tập và nâng cao kỹ năng nghe và nói về chủ đề này.

Kỳ nghỉ luôn là một chủ đề thú vị, và chúng thường xuất hiện trong phần thi Speaking của kỳ thi IELTS. Bài mẫu này giúp bạn tự tin trả lời các câu hỏi về những kỳ nghỉ bạn đã trải qua hoặc dự định tới trong tương lai.

holidays

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề Holidays

1. What public holidays do you have in your country?

Answers: In my country, we have several public holidays, including New Year’s Day, Independence Day, Lunar New Year (Tet), and various cultural and religious holidays.

• Public holidays: Ngày lễ công cộng
  • Independence Day: Ngày Quốc khánh
  • Lunar New Year (Tet): Tết Nguyên Đán

2. Do people in your country celebrate Christmas?

Answers: Yes, many people in my country do celebrate Christmas, especially in urban areas. While it’s not a traditional holiday, it has gained popularity as a time for gift-giving and festive celebrations.

• Celebrate Christmas: Tổ chức lễ Giáng Sinh
  • Gift-giving: Tặng quà

3. Do you like public holidays?

Answers: I do like public holidays. They provide an opportunity to relax, spend time with family and friends, and enjoy some leisure activities.

• Relax: Thư giãn
  • Leisure activities: Hoạt động giải trí

4. Which public holidays do you like the most?

Answers: My favorite public holiday is Lunar New Year (Tet). It’s a time when families come together, exchange good wishes, and enjoy traditional foods. The festive atmosphere is truly special.

• Favorite public holiday: Ngày lễ công cộng yêu thích
  • Festive atmosphere: Bầu không khí đám cưới

5. What did you do during the last public holiday?

Answers: During the last public holiday, I visited my grandparents’ house with my family. We had a big family reunion, enjoyed a delicious meal, and exchanged gifts.

• Family reunion: Sự họp mặt gia đình
  • Delicious meal: Bữa ăn ngon

6. What do other people in your country usually do on public holidays?

Answers: On public holidays, many people in my country travel, visit tourist attractions, or simply relax at home. It’s a time to unwind and recharge.

• Visit tourist attractions: Tham quan danh lam thắng cảnh
  • Unwind and recharge: Thư giãn và nạp năng lượng

7. What would you like to do during then next public holiday?

Answers: During the next public holiday, I’d like to take a short trip to the countryside with my friends. Exploring nature and enjoying the fresh air sounds appealing.

Useful phrases/collocations:

• Take a short trip: Đi một chuyến du lịch ngắn
  • Exploring nature: Khám phá thiên nhiên

8. Do you think public holidays are important?

Answers: Yes, public holidays are important as they provide a break from work or school, allowing people to relax and spend quality time with loved ones.

• Provide a break: Cung cấp thời gian nghỉ
  • Quality time with loved ones: Thời gian chất lượng với người thân yêu

9. Do you think there should be more public holidays in your country?

Answers: While it’s important to have a balance between work and leisure, I believe the current number of public holidays in my country is sufficient. Additional holidays might impact productivity.

Useful phrases/collocations:

• Balance between work and leisure: Cân bằng giữa công việc và giải trí
  • Impact productivity: Tác động đến năng suất

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 1 khác TẠI ĐÂY

Hà English hi vọng rằng bài mẫu IELTS Speaking Part 1 về chủ đề “Holidays” cùng với danh sách từ vựng và tệp audio sẽ giúp bạn trong quá trình ôn luyện và đạt được điểm số mong muốn trong kỳ thi IELTS. Nó cũng sẽ cải thiện khả năng giao tiếp tiếng Anh của bạn trong cuộc sống hàng ngày và trong khi du lịch. Hãy luyện tập thường xuyên và áp dụng kiến thức từ bài mẫu này vào cuộc sống thực tế.