Bài mẫu IELTS Speaking Part 1 | Topic: Friends (từ vựng & audio)

Chào mọi người! Hà English đã quay trở lại với một bài viết mới về IELTS Speaking Part 1. Chủ đề chúng ta sẽ khám phá hôm nay là “Friends” (Bạn bè). Đây là một chủ đề phổ biến trong bài thi IELTS và Hà English muốn giúp bạn chuẩn bị cho phần này một cách tốt nhất.

Trong bài viết này, Hà English sẽ cung cấp cho bạn một bài mẫu về chủ đề “Friends” kèm theo danh sách từ vựng và tệp audio để giúp bạn rèn luyện kỹ năng trả lời câu hỏi một cách tự nhiên và phong phú.

friends

Những câu hỏi thường gặp trong chủ đề Friends

1. What kind of people can be your friends?

Answer: I believe that anyone who shares common interests, values, and mutual respect can be my friend. Friendships are built on trust and understanding, so it’s important for people to connect on a personal level.

• Kind of people – Loài người
  • Common interests – Sở thích chung
  • Values – Giá trị
  • Mutual respect – Sự tôn trọng lẫn nhau
  • Friendships are built on – Tình bạn được xây dựng dựa trên
  • Trust and understanding – Sự tin tưởng và hiểu biết

2. How do you make friends?

Answers: Making friends usually involves reaching out, initiating conversations, and finding common ground. I often meet new people through social activities, classes, or even online communities.

• Reaching out: Liên hệ
  • Initiating conversations: Bắt đầu cuộc trò chuyện
  • Finding common ground: Tìm điểm chung

3. How much time do you spend with friends?

Answer: I try to spend quality time with my friends whenever possible. It may vary depending on our schedules, but I make an effort to connect with them regularly, whether it’s for outings, gatherings, or simply catching up over the phone.

• Spend time with friends – Dành thời gian với bạn bè
  • Quality time – Thời gian chất lượng
  • Vary depending on – Biến đổi tùy thuộc vào
  • Schedules – Lịch trình
  • Make an effort – Nỗ lực
  • Connect with them – Kết nối với họ
  • Outings – Những chuyến đi ra ngoài
  • Gatherings – Cuộc tụ họp
  • Catching up over the phone – Trò chuyện qua điện thoại

4. What do you normally do with your friends?

Answers: With friends, we engage in various activities. This could be anything from going to the movies, having a meal together, playing sports, or simply having a good chat. The activities depend on our interests and the occasion.

• Engage in activities: Tham gia hoạt động
  • Having a good chat: Trò chuyện vui vẻ

5. Do you prefer to spend more time with friends or with family?

Answers: Balancing time between friends and family is important to me, and I cherish both. It’s difficult to choose one over the other as they serve different but equally valuable roles in my life.

• Balancing time: Cân bằng thời gian
  • Cherish both: Trân trọng cả hai

6. Would you rather have one close friend or any common friends?

Answers: I value both close friends and common friends, but having a few close friends who truly understand and support you is something special. So, I’d prefer having one or a few close friends.

Useful phrases/collocations:

• Truly understand and support: Hiểu thấu và ủng hộ thực sự

7. How important is friendship to you?

Answer: Friendship is extremely important to me. It provides a support system, a sense of belonging, and the joy of sharing life’s ups and downs with someone. True friends are like family, and I value these relationships greatly.

• Extremely important – Vô cùng quan trọng
  • Support system – Hệ thống hỗ trợ
  • Sense of belonging – Cảm giác thuộc về
  • Sharing life’s ups and downs – Chia sẻ những điều tốt đẹp và khó khăn của cuộc sống
  • True friends – Những người bạn thật sự
  • Like family – Như gia đình
  • Value these relationships – Trân trọng những mối quan hệ này

8. When you have trouble, do you turn to friends or family?

Answers: When facing trouble, I turn to both friends and family. The support and advice from both are invaluable in different ways, and I believe in the strength of their collective support.

• Invaluable: Vô giá
  • Collective support: Sự ủng hộ tập thể

Xem thêm các Topic IELTS Speaking Part 1 khác TẠI ĐÂY

Hy vọng rằng bài mẫu IELTS Speaking Part 1 về chủ đề “Friends,” cùng với danh sách từ vựng và tệp audio, sẽ giúp bạn tự tin hơn khi đối mặt với các câu hỏi về bạn bè trong bài thi IELTS. Bạn có thể sử dụng bài mẫu này như một gợi ý hoặc nguồn cảm hứng để phát triển ý và từ vựng của riêng bạn.

Đừng quên rằng phần quan trọng nhất là nói một cách tự nhiên và thể hiện cái “tôi” của bạn thông qua câu trả lời. Hãy luôn luyện tập và tự tin rằng bạn có thể đạt được kết quả tốt trong bài thi IELTS của mình. Chúc các bạn học tốt và thành công trên con đường đạt được mục tiêu IELTS của mình!