Bài mẫu IELTS Writing Task 1 – Đề thi khó 3 | Process – Unnumbered

Chào mừng bạn đến với Hà English, nơi chia sẻ kiến thức và chiến lược làm bài IELTS một cách chi tiết và hiệu quả. Trong bài viết này, Hà English hân hạnh giới thiệu Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Đề thi khó 3 với chủ đề Process – Numbered. Hà English cam kết mang đến cho bạn những kiến thức sâu rộng và hướng dẫn cụ thể để nâng cao kỹ năng làm bài của bạn.

Để bắt đầu, hãy cùng Hà English đến với nguyên mẫu câu chủ đề để hiểu rõ về yêu cầu và cách tiếp cận. Hà English tin rằng thông qua sự hỗ trợ chân thành này, bạn sẽ tự tin và thành công hơn trong kỳ thi IELTS sắp tới.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Process – Unnumbered

Topic

The diagram below shows the development of the cutting tool in the Stone Age.
Summarise the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where relevant
.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing the development of a cutting tool in the Stone Age, noting changes in shape and size over time.

Bước 1: Phân tích chủ đề

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt sự phát triển của một công cụ cắt trong thời đại đá, chú ý đến sự thay đổi về hình dạng và kích thước theo thời gian.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the topic, emphasizing the time frame of 1.4 million to 0.8 million years ago and the purpose of the diagram.

II. Overview

• Summarize the evolution of the cutting tool, highlighting changes in shape and size over the specified period.

III. Body Paragraph 1

• Describe the initial cutting tool 1.4 million years ago, emphasizing its primitive nature and inferiority compared to a later version (Tool B).

IV. Body Paragraph 2

• Detail the upgrades made to the cutting tool after 0.6 million years, highlighting the transformation into a spear-shaped instrument with sharper features and improved cutting efficiency.

Bước 2: Lập đề cương cho báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn về đề tài, nhấn mạnh khoảng thời gian từ 1,4 triệu đến 0,8 triệu năm trước đây và mục đích của biểu đồ.

II. Tổng quan

• Tóm tắt sự tiến hóa của công cụ cắt, đặc biệt là sự thay đổi về hình dạng và kích thước trong khoảng thời gian đã đề cập.

III. Đoạn văn 1

• Mô tả công cụ cắt ban đầu từ 1,4 triệu năm trước, nhấn mạnh tính chất nguyên thủy và sự kém hiệu quả so với phiên bản sau (Công cụ B).

IV. Đoạn văn 2

• Chi tiết về những cải tiến được thực hiện cho công cụ cắt sau 0,6 triệu năm, tập trung vào sự biến đổi thành một công cụ hình giáo với đặc tính sắc nhọn và khả năng cắt tốt hơn.

Step 3: Sample report

The diagram encapsulates the evolutionary journey of a cutting tool in the Stone Age, spanning the period from 1.4 million to 0.8 million years ago. This visual representation aims to elucidate the modifications in the tool’s shape and size over this significant timeframe.

Overview

Over the depicted duration, the cutting tool underwent substantial enhancements, marked by alterations in its form and dimensions. These adaptations were aimed at augmenting the tool’s efficacy as a cutting instrument.

Body Paragraph 1

At the outset, 1.4 million years ago, the cutting tool exhibited a relatively primitive nature, resembling a natural stone and indicating minimal crafting. Tool A, viewed from the front and side, presented an oval shape, rough surface, and blunt edges, suggesting its inferiority when compared to the evolved Tool B.

Body Paragraph 2

Around 0.6 million years later, a notable transformation occurred, resulting in an upgraded cutting tool resembling a spear. Tool B, measuring 10 centimeters in length similar to Tool A, displayed sharper tips and edges. Moreover, its surface underwent meticulous crafting, attaining a smoother texture, and the overall width increased. These refinements collectively rendered Tool B superior in cutting efficiency compared to its predecessor.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Evolution of a cutting tool: Sự phát triển của công cụ cắt
  • Stone Age: Kỷ đá
  • Upgrades were made: Cải tiến được thực hiện
  • Transformation into: Chuyển đổi thành
  • Augmenting efficacy: Tăng cường hiệu suất

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn bạn đã dành thời gian đọc Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Đề thi khó 3 – Process – Numbered trên trang web của chúng tôi. Hy vọng rằng những chiến lược và kiến thức mà chúng tôi chia sẻ sẽ giúp bạn đạt được điểm số tốt nhất.

Nếu có bất kỳ thắc mắc hoặc câu hỏi, đừng ngần ngại liên hệ với Hà English và các bạn học viên khác để nhận được sự hỗ trợ tận tình nhất. Chúc bạn có những trải nghiệm học tập tích cực và đạt được kết quả xuất sắc trong hành trình ôn thi IELTS của mình!