Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 9 | Comparative – Bar Charts

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English trân trọng giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 độc đáo với đề tài “Comparative – Bar Charts”, tập trung vào dạng bài số 9. Đây là nguồn cảm hứng dành cho tất cả các bạn đang chuẩn bị cho kỳ thi IELTS.

Hà English sẽ hướng dẫn chi tiết cách tiếp cận đề tài, từ vựng và cấu trúc câu một cách linh hoạt. Bài viết này giúp các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 hiệu quả mà còn mang đến những gợi ý quý báu và kỹ thuật để xử lý biểu đồ so sánh trong biểu đồ cột.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Table Charts

Topic

The chart below shows the amount of time that 10 to 15-year-olds spend chatting on the Internet and playing on games consoles on an average school day in the UK.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from a bar chart depicting the time spent by 10 to 15-year-olds in the UK on chatting online and playing computer games.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ biểu đồ cột thể hiện thời gian mà trẻ em 10-15 tuổi tại Vương quốc Anh dành cho việc trò chuyện trực tuyến và chơi trò chơi máy tính.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the bar chart illustrating the time allocation of 10 to 15-year-olds in the UK for chatting online and playing computer games.

II. Overview

• Summarize the main trend, noting that playing computer games is slightly more popular overall but highlighting the distinct preferences between boys and girls.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the preferences of boys, emphasizing that a majority prefer playing computer games, and a significant percentage engage for extended periods.

IV. Body Paragraph 2

• Explore the preferences of girls, highlighting that chatting online is more popular among them, with details on the duration of engagement.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu biểu đồ cột miêu tả cách mà trẻ em 10-15 tuổi ở Vương quốc Anh phân chia thời gian giữa việc trò chuyện trực tuyến và chơi trò chơi máy tính.

II. Tổng quan

• Tóm tắt xu hướng chính, lưu ý rằng chơi trò chơi máy tính là phổ biến hơn một chút nhưng nhấn mạnh sự ưa thích khác biệt giữa nam và nữ.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận về sự ưa thích của nam giới, nhấn mạnh rằng đa số nam giới thích chơi trò chơi máy tính và một phần trăm đáng kể tham gia trong thời gian dài.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Khám phá sở thích của phụ nữ, nhấn mạnh rằng trò chuyện trực tuyến phổ biến hơn giữa họ, với thông tin chi tiết về thời gian tham gia.

Step 3: Sample report

The provided bar chart delineates the daily time allocation of 10 to 15-year-olds in the UK, specifically focusing on two activities: chatting online and playing computer games.

Overview

In general, the chart indicates a marginal preference for playing computer games over chatting online among the surveyed age group. However, a more nuanced analysis reveals distinctive patterns between boys and girls.

Body Paragraph 1

Boys in the age range of 10 to 15 exhibit a clear inclination towards playing computer games, with 85% engaging in this activity daily, compared to 55% who participate in online chatting. Remarkably, a significant majority of boys spend more than an hour playing games on consoles each day, with 10% dedicating four hours or more to this pastime.

Body Paragraph 2

Conversely, girls within the same age bracket demonstrate a preference for chatting online, with close to 70% engaging in daily online conversations, surpassing the approximately 50% who play computer games. Notably, among the girls who play on consoles, the majority limit their time to less than an hour. In contrast, a substantial number of girls engaged in online chatting spend more than an hour, and almost 10% dedicate four hours or more to this activity.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Time allocation: Phân bổ thời gian
  • Delineates: Mô tả chi tiết
  • Marginal preference: Sự ưa thích nhỏ
  • Nuanced analysis: Phân tích tinh tế
  • Inclination towards: Xu hướng hướng đến
  • Pastime: Sở thích, trò giải trí

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, chúng tôi tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 9 về Comparative – Bar Charts sẽ là một nguồn lực quý giá giúp Hà English và các bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Hãy áp dụng những kỹ thuật và kiến thức từ bài viết để phát triển kỹ năng viết của bạn và tự tin hơn khi đối mặt với kỳ thi. Chia sẻ bài viết nếu bạn cảm thấy hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn. Cảm ơn bạn đã đọc và chúc bạn thành công trên con đường IELTS của mình!