Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 9 | Trend – Line Graph

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 đặc sắc, tập trung vào dạng bài “Trend – Line Graph”. Đây là một tài nguyên quan trọng không chỉ giúp Hà English hiểu rõ cấu trúc và yêu cầu của bài thi, mà còn mang đến những chiến lược chi tiết để tối ưu hóa điểm số của bạn.

Hà English sẽ đi sâu vào cách phân tích biểu đồ đường một cách chính xác và chi tiết, đồng thời cung cấp từ vựng và cấu trúc câu phong phú. Điều này giúp các bạn tự tin hơn khi đối mặt với bài thi IELTS quan trọng này.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Trend – Line Graph

Topic

The graph below shows changes in global food and oil prices between 2000 and 2011

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing and reporting changes in global food and oil prices between 2000 and 2011 based on a given line graph. The focus is on identifying trends, comparing the two commodities, and noting any correlations.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ đòi hỏi tóm tắt và báo cáo sự thay đổi trong giá thực phẩm và dầu toàn cầu giữa năm 2000 và 2011 dựa trên biểu đồ đường được cung cấp. Trọng tâm là xác định xu hướng, so sánh hai mặt hàng và chú ý đến bất kỳ sự tương quan nào.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the topic, mentioning the comparison of average oil prices and the food price index over the 11-year period.

II. Overview

• Emphasize the significant rise in both global oil and food prices between 2000 and 2011. Highlight the similarity in trends and suggest a strong correlation.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the stable prices of both oil and food from 2000 to 2004, followed by a steady increase from 2004 to 2007, where oil prices doubled and food prices rose by 50 points.

IV. Body Paragraph 2

• Describe the dramatic increase in both commodities from 2007 to 2008, reaching peaks, followed by a sharp drop in 2009. Conclude with the subsequent rise in oil prices and the food price index in 2011.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu đề tài, đề cập đến so sánh giá trung bình của dầu và chỉ số giá thực phẩm trong giai đoạn 11 năm.

II. Tổng quan

• Nhấn mạnh sự tăng đáng kể cả về giá dầu và giá thực phẩm toàn cầu từ năm 2000 đến 2011. Đặc biệt là sự tương đồng trong xu hướng và gợi ý về sự tương quan mạnh mẽ.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận về sự ổn định của giá cả dầu và thực phẩm từ năm 2000 đến 2004, tiếp theo là một sự tăng ổn định từ 2004 đến 2007, nơi giá dầu tăng gấp đôi và giá thực phẩm tăng 50 điểm.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Mô tả sự tăng đột ngột trong cả hai mặt hàng từ 2007 đến 2008, đạt đỉnh, theo sau là một sự giảm mạnh vào năm 2009. Kết luận với sự tăng tiếp theo của giá dầu và chỉ số giá thực phẩm vào năm 2011.

Step 3: Sample report

The line graph illustrates the changes in the average price of a barrel of oil alongside the food price index globally from 2000 to 2011, covering an 11-year span.

Overview

It is evident that the average prices of both oil and food experienced substantial increases during this period. Notably, the trends for these two commodities mirrored each other closely, suggesting a strong correlation of 93.6%.

Body Paragraph 1

In the year 2000, the average global oil price hovered around $25 per barrel, accompanied by a food price index just under 90 points. Over the subsequent four years, both prices remained relatively stable. However, from 2004 to 2007, there was a steady and simultaneous increase. By 2007, the average oil price had more than doubled, reaching nearly $60 per barrel, while food prices had risen by approximately 50 points.

Body Paragraph 2

A dramatic surge in both oil and food prices occurred from 2007 to 2008. Oil prices peaked at around $130 per barrel, and the food price index soared to 220 points. Yet, at the beginning of 2009, there was a significant downturn, with the price of oil dropping by roughly $90, and the food price index decreasing by about 80 points. Finally, in 2011, the average oil price experienced a resurgence, reaching almost $100 per barrel, while the food price index reached its peak at nearly 240 points.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocation:

• Average global prices: Giá trung bình toàn cầu
  • Food price index: Chỉ số giá thực phẩm
  • Considerably rose: Tăng đáng kể
  • Trends for both commodities: Xu hướng của cả hai hàng hóa
  • Strong correlation: Mối liên quan mạnh mẽ
  • Relatively stable: Tương đối ổn định
  • Steady increase: Tăng ổn định
  • Dramatic increase: Tăng đột ngột
  • Sharp drop: Sụt giảm đột ngột
  • Experienced a resurgence: Trải qua sự phục hồi

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, Hà English tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 9 về Trend – Line Graph sẽ là một nguồn lực quý báu cho Hà English và tất cả mọi người đang hướng tới kỳ thi IELTS. Đừng ngần ngại áp dụng những chiến lược và kiến thức mà Hà English chia sẻ để tối ưu hóa khả năng viết của bạn. Hà English rất mong nhận được sự đóng góp và ý kiến phản hồi từ các bạn. Hãy chia sẻ bài viết này nếu bạn cảm thấy nó hữu ích.