Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 5 | Trend – Line Graph

Chào đón bạn đến với trang web ôn tập IELTS hàng đầu hiện nay! Hôm nay, Hà English hân hạnh giới thiệu đến bạn Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 5, tập trung vào dạng bài phổ biến: “Trend – Line Graph”. Hà English sẽ hướng dẫn bạn qua quá trình phân tích và viết một bài mẫu hoàn chỉnh cho Task 1, mang đến cho bạn chiến lược và từ vựng quan trọng. Hà English cam kết mang đến kiến thức cần thiết để nâng cao kỹ năng viết của bạn trong kỳ thi IELTS.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Trend – Line Graph

Topic

The line graph shows exports of rubber ducks from 2013 to 2017

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn cách làm

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing and reporting the exports of rubber ducks from three different countries (the USA, Europe, and the UK) over the years 2013 to 2017, using a line graph. The focus is on comparing the trends in export numbers for each country.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ đòi hỏi tóm tắt và báo cáo xuất khẩu vịt cao su từ ba quốc gia khác nhau (Hoa Kỳ, Châu Âu và Vương quốc Anh) trong giai đoạn từ 2013 đến 2017, sử dụng biểu đồ đường. Trọng tâm là so sánh xu hướng số lượng xuất khẩu cho mỗi quốc gia.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the topic, specify the countries covered in the line graph, and mention the time frame.

II. Overview

• Highlight the overall trend, emphasizing the rise in rubber duck exports for the UK and Europe and a decrease for the USA. Mention the initial leadership of Europe, followed by the UK in 2017.

III. Body Paragraph 1

• Provide detailed information on the export trends for the USA from 2013 to 2017, emphasizing the initial increase, a slight dip, and a sharp decrease in export numbers.

IV. Body Paragraph 2

• Continue with a detailed discussion of the export trends for Europe and the UK, highlighting the gradual rise, a dip in 2015 for Europe, and the steady increase for the UK.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu đề tài, xác định các quốc gia được bao quát trong biểu đồ đường và đề cập đến khoảng thời gian.

II. Tổng quan

• Nổi bật xu hướng chung, nhấn mạnh sự tăng của xuất khẩu vịt cao su cho Vương quốc Anh và Châu Âu và sự giảm cho Hoa Kỳ. Đề cập đến sự dẫn đầu ban đầu của Châu Âu, sau đó là Vương quốc Anh vào năm 2017.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Cung cấp thông tin chi tiết về xu hướng xuất khẩu của Hoa Kỳ từ 2013 đến 2017, tập trung vào sự tăng ban đầu, một giảm nhẹ và một giảm đột ngột trong số lượng xuất khẩu.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Tiếp tục với một cuộc thảo luận chi tiết về xu hướng xuất khẩu của Châu Âu và Vương quốc Anh, nhấn mạnh vào sự tăng dần, một giảm vào năm 2015 cho Châu Âu và sự tăng ổn định cho Vương quốc Anh.

Step 3: Sample report

The presented line graph illustrates the export figures of rubber ducks from three distinct countries— the USA, Europe, and the UK— over a five-year period, from 2013 to 2017. The quantities are measured in units per thousand.

Overview

Examining the graph, a notable trend emerges: while rubber duck exports increased for the UK and Europe throughout the given period, there was a decline in the USA’s export numbers. Initially, Europe led in exports, but by 2017, the UK took over this position, and the USA concluded with the lowest export numbers.

Body Paragraph 1

In 2013, rubber duck exports from the USA started at 10,000 units, experiencing a climb to around 15,000 units. Subsequently, export numbers plateaued until 2015 and slightly decreased in 2016 to approximately 13,000 units. However, from 2016 to 2017, exports sharply declined, ending at approximately 2,000 units.

Body Paragraph 2

Conversely, rubber duck exports from the EU began at 30,000 units in 2013, rising gradually but dipping somewhat in 2015 to 21,000 units. Following this dip, the figures grew steadily, reaching over 33,000 units in 2016 and peaking at 40,000 units in 2017. Similarly, in the UK, exports consistently rose each year from 2014, concluding at 40,000 units in 2017.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocation

• Rubber ducks: Con vịt cao su
  • Line graph: Biểu đồ đường
  • Units per thousand: Đơn vị theo nghìn
  • Export figures: Số liệu xuất khẩu
  • Notable trend: Xu hướng đáng chú ý
  • Climbed to: Tăng lên đến
  • Plateaued: Ổn định
  • Slightly decreased: Giảm nhẹ
  • Sharply declined: Sụt giảm đột ngột
  • Peaked at: Đạt đỉnh vào

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn các bạn đã tham gia cùng Hà English trong Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 5 với chủ đề “Trend – Line Graph”. Hi vọng rằng bạn đã có cái nhìn sâu sắc và những bước cụ thể để làm bài một cách hiệu quả. Chúc các bạn thành công trong hành trình ôn tập IELTS của mình. Đừng quên theo dõi Hà English để cập nhật thêm nhiều bài mẫu và chiến lược hữu ích cho phần thi IELTS Writing Task 1!