Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 3 | Process – Unnumbered

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English, nơi Hà English sẽ cùng nhau tìm hiểu về Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 3 với chủ đề Process – Unnumbered. Đây là một chủ đề quan trọng trong kỹ năng viết IELTS, và Hà English sẽ hướng dẫn bạn cách trình bày một quy trình một cách mạch lạc và hiệu quả.

Trong bài viết này, Hà English sẽ cùng các bạn đồng hành để hiểu rõ cách mô tả quy trình mà không cần sử dụng số thứ tự. Hà English tin rằng những kiến thức và kỹ năng bạn học được sẽ là chìa khóa quan trọng để bạn tỏa sáng trong bài thi IELTS của mình.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Process – Unnumbered

Topic

The diagrams below show the stages and equipment used in the cement-making process, and how cement is used to produce concrete for building purposes.

Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing the information presented in two diagrams depicting the cement-making process and the production of concrete. The key focus is on reporting main features and making relevant comparisons.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin được trình bày trong hai biểu đồ miêu tả quá trình sản xuất xi măng và sản xuất bê tông. Trọng tâm chính là báo cáo các đặc điểm chính và thực hiện các so sánh liên quan.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the purpose of the diagrams and mention that one illustrates the cement-making process, while the other demonstrates how cement is used to produce concrete.

II. Overview

• Provide a general overview, highlighting that cement production involves four stages, and then, concrete is a simpler one-step process with four main components.

III. Body Paragraph 1

• Detail the four stages of cement production, including crushing, mixing, heating, grinding, and packaging.

IV. Body Paragraph 2

• Discuss the composition of concrete, emphasizing the proportions of gravel, sand, water, and cement, and explain the mixing process.

Bước 2: Lập tổng quan cho báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn mục đích của các biểu đồ và đề cập rằng một biểu đồ minh họa quá trình sản xuất xi măng, trong khi biểu đồ khác mô tả cách xi măng được sử dụng để sản xuất bê tông.

II. Tổng quan

• Cung cấp một tổng quan chung, nhấn mạnh rằng quá trình sản xuất xi măng bao gồm bốn giai đoạn, và sau đó, bê tông là quá trình đơn giản một bước với bốn thành phần chính.

III. Đoạn văn 1

• Chi tiết về bốn giai đoạn của sản xuất xi măng, bao gồm nghiền, trộn, đốt nóng, nghiền và đóng gói.

IV. Đoạn văn 2

• Thảo luận về thành phần của bê tông, nhấn mạnh tỷ lệ của sỏi, cát, nước và xi măng, và giải thích quá trình trộn.

Step 3: Sample report

The presented diagrams offer a comprehensive insight into the intricate processes of cement production and its subsequent utilization in creating concrete for construction purposes.

Overview

In summary, the production of cement involves a meticulous four-stage procedure, encompassing the crushing of limestone and clay, mixing, heating, grinding, and eventual packaging. On the contrary, the manufacture of concrete is a comparatively straightforward one-step process, with its composition comprising gravel, sand, water, and cement in specific proportions.

Body Paragraph 1

The initial phase in cement production entails the crushing of limestone and clay, amalgamating them into a finely powdered form. This powder undergoes mixing in specialized equipment, after which it is subjected to a rotating heater. Once heated, the material is ground by a grinder to achieve the desired consistency before being meticulously packed into bags for distribution as cement.

Body Paragraph 2

Shifting the focus to the concrete-making process, this involves a more straightforward approach. Concrete consists of four primary components: gravel, sand, water, and the previously produced cement. Notably, half of the concrete composition is attributed to gravel, a quarter to sand, and a tenth to water, with the remaining portion being cement. The amalgamation of these components transpires in a horizontally-rotating concrete mixer, resulting in the creation of concrete ready for construction purposes.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Intricate processes: Quy trình phức tạp
  • Meticulous four-stage procedure: Quy trình tỉ mỉ bao gồm bốn bước
  • Encompassing the crushing of: Bao gồm việc nghiền nát của
  • Undergoes mixing: Trải qua quá trình trộn
  • Subjected to a rotating heater: Chịu tác động của máy sưởi xoay
  • Ground by a grinder: Được nghiền bằng máy nghiền
  • Meticulously packed: Đóng gói một cách tỉ mỉ
  • Composition comprising: Thành phần bao gồm
  • Amalgamation of these components: Sự hỗn hợp của các thành phần này
  • Transpires in a horizontally-rotating concrete mixer: Diễn ra trong máy trộn bê tông quay ngang.

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn bạn đã ghé thăm trang web của Hà English để khám phá Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 3 về Process – Unnumbered. Nếu bạn có bất kỳ câu hỏi hoặc ý kiến, hãy chia sẻ với chúng tôi. Hãy tiếp tục theo dõi và tham gia cùng Hà English để có những trải nghiệm học tập đầy ý nghĩa. Chúc bạn thành công và đạt được điểm số cao trong kỳ thi IELTS sắp tới!