Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 25 | Trend – Mix

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 đặc sắc, tập trung vào dạng bài “Trend – Mix”. Đây là nguồn cảm hứng và chiến lược quan trọng không chỉ dành cho Hà English mà còn cho tất cả các bạn đang học IELTS.

Hà English sẽ hướng dẫn chi tiết cách tiếp cận đề tài, với từ vựng và cấu trúc câu phong phú, giúp Hà English và các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 ấn tượng với biểu đồ đa dạng. Bài viết này cũng là nguồn động viên để mọi người tự tin hơn khi đối mặt với phần thi quan trọng này.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Trend – Mix

Topic

The graph and table below give information about water use worldwide and water consumption in two different countries.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires comparing water use worldwide and in two specific countries, Brazil and the Democratic Republic of Congo, based on a graph and a table. The focus is on identifying trends, proportions, and differences in water consumption.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ đòi hỏi so sánh sử dụng nước trên toàn cầu và ở hai quốc gia cụ thể, Brazil và Cộng hòa Dân chủ Congo, dựa trên biểu đồ và bảng số liệu. Trọng tâm là xác định các xu hướng, tỷ lệ, và sự khác biệt trong việc sử dụng nước.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the charts, emphasizing the comparison of global water use and specific data for Brazil and the Democratic Republic of Congo.

II. Overview

• Summarize the key trends, such as the significant global increase in water needs, the dominance of agriculture in water usage, and the notable difference in water consumption between Brazil and the Congo.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the global water usage trends from 1900 to 2000, emphasizing the rise in agriculture, industrial, and domestic water consumption.

IV. Body Paragraph 2

• Explore the water consumption per person in Brazil and the Congo in the year 2000, highlighting the vast difference and attributing it to the substantial irrigated land in Brazil.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn về các biểu đồ, nhấn mạnh sự so sánh giữa sử dụng nước toàn cầu và dữ liệu cụ thể cho Brazil và Cộng hòa Dân chủ Congo.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chính, như sự tăng đáng kể về nhu cầu nước toàn cầu, sự thống trị của nông nghiệp trong việc sử dụng nước, và sự khác biệt đáng chú ý trong việc tiêu thụ nước giữa Brazil và Cộng hòa Dân chủ Congo.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận về xu hướng sử dụng nước toàn cầu từ năm 1900 đến 2000, làm nổi bật sự tăng của nhu cầu nước trong nông nghiệp, công nghiệp và sinh hoạt.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Khám phá việc tiêu thụ nước trên mỗi người ở Brazil và Cộng hòa Dân chủ Congo vào năm 2000, làm nổi bật sự chênh lệch lớn và quy trình nó với diện tích đất được tưới lớn ở Brazil.

Step 3: Sample report

The provided charts offer a comprehensive comparison of water utilization globally and, more specifically, in Brazil and the Democratic Republic of Congo. This analysis aims to uncover trends in water consumption across agriculture, industry, and homes.

Overview

It is evident from the charts that the global demand for water witnessed a remarkable increase from 1900 to 2000, with agriculture being the predominant sector for water utilization. Furthermore, a substantial contrast in water consumption emerges when comparing Brazil and the Democratic Republic of Congo.

Body Paragraph 1

In 1900, global agricultural water usage reached around 500km³, overshadowing industrial and domestic consumption, which stood at approximately one-fifth of that volume. Fast forward to 2000, and the worldwide agricultural water demand surged to around 3000km³, industrial usage rose to nearly half that amount, while domestic consumption reached approximately 500km³.

Body Paragraph 2

In the year 2000, Brazil and the Democratic Republic of Congo housed populations of 176 million and 5.2 million, respectively. Strikingly, water consumption per person in Brazil was notably higher at 359m³ compared to a mere 8m³ in the Congo. This stark contrast can be attributed to Brazil’s possession of 265 times more irrigated land.

Useful phrases/collocations

• Water utilization: Sử dụng nước
  • Predominant sector: Ngành ưu thế
  • Substantial contrast: Sự tương phản đáng kể
  • Worldwide agricultural water demand: Nhu cầu nước nông nghiệp toàn cầu
  • Water consumption per person: Tiêu thụ nước trên mỗi người

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, Hà English tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 25 về Trend – Mix sẽ là nguồn lực hữu ích cho tất cả các bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Bài viết này không chỉ mang lại kiến thức mà còn khuyến khích mọi người thực hành để nâng cao kỹ năng viết của mình. Hãy chia sẻ bài viết nếu bạn thấy nó hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn. Cảm ơn bạn đã đọc và chúc bạn thành công trong hành trình IELTS của mình!