Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 20 | Trend – Table Charts

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 đặc sắc, tập trung vào dạng bài 20 với đề tài “Trend – Table Charts”. Đây là nguồn kiến thức và chiến lược quý báu không chỉ dành cho Hà English mà còn cho tất cả các bạn đang học IELTS.

Hà English sẽ hướng dẫn chi tiết cách tiếp cận đề tài, với từ vựng và cấu trúc câu phong phú, giúp Hà English và các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 ấn tượng với biểu đồ bảng. Bài viết này cũng là nguồn động viên để mọi người tự tin hơn khi đối mặt với phần thi quan trọng này.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Trend – Table Charts

Topic

The tables below give information about sales of Fairtrade-labelled coffee and bananas in 1999 and 2004 in five European countries.

Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information about sales of Fairtrade coffee and bananas in 1999 and 2004 in five European countries, making relevant comparisons.

Bước 1: Phân tích yêu cầu

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin về doanh số bán hàng của cà phê và chuối Fairtrade trong năm 1999 và 2004 tại năm năm nước châu Âu, và thực hiện các so sánh liên quan.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the tables and the focus on Fairtrade coffee and bananas in five European countries in 1999 and 2004.

II. Overview

• Summarize the main trends, highlighting the rise in Fairtrade coffee sales in all countries and the varying trends in Fairtrade banana sales.

III. Body Paragraph 1

• Examine the sales of Fairtrade coffee in the five countries, comparing the figures from 1999 to 2004.

IV. Body Paragraph 2

• Explore the sales of Fairtrade bananas in the five countries, making comparisons between the two years.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn về các bảng và sự tập trung vào cà phê và chuối Fairtrade tại năm nước châu Âu vào năm 1999 và 2004.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chính, nhấn mạnh vào sự tăng của doanh số bán cà phê Fairtrade ở tất cả các quốc gia và các xu hướng biến động trong doanh số bán chuối Fairtrade.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Xem xét doanh số bán cà phê Fairtrade trong năm năm nước, so sánh các con số từ năm 1999 đến năm 2004.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Khám phá doanh số bán chuối Fairtrade trong năm năm nước, thực hiện các so sánh giữa hai năm.

Step 3: Sample report

The tables illustrate the expenditure on Fairtrade coffee and bananas in 1999 and 2004 across the UK, Switzerland, Denmark, Belgium, and Sweden.

Overview

The data reveals a consistent increase in Fairtrade coffee sales across all five European nations between 1999 and 2004. However, the surge in Fairtrade banana sales was witnessed in only three of the countries. Notably, the UK stands out with the highest spending levels on both products.

Body Paragraph 1

In 1999, Switzerland led in Fairtrade coffee sales, reaching €3 million, while the UK dominated Fairtrade banana revenue at €15 million. By 2004, the UK experienced a substantial rise in Fairtrade coffee sales, soaring to €20 million, more than triple the sales in Switzerland. The same year marked significant increases in Fairtrade banana expenditures in both the UK and Switzerland, with a €32 million and €4.5 million rise, respectively.

Body Paragraph 2

Denmark, Belgium, and Sweden reported considerably lower sales for both Fairtrade products. Although there were minor upticks in Fairtrade coffee sales, figures remained at €2 million or below in all three countries for both years. Interestingly, spending on Fairtrade bananas dropped in Belgium and Sweden.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Expenditure on: Chi phí cho
  • Dominated revenue: Chiếm đa số doanh thu
  • Substantial rise: Sự tăng đáng kể
  • Upticks: Sự tăng nhẹ
  • Remained at: Giữ ở mức
  • Witnessed a surge: Chứng kiến sự bùng nổ

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, chúng tôi tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 20 về Trend – Table Charts sẽ là nguồn lực quý báu cho Hà English và tất cả các bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Bài viết này không chỉ mang lại kiến thức mà còn khuyến khích mọi người thực hành để nâng cao kỹ năng viết của mình. Hãy chia sẻ bài viết nếu bạn thấy nó hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn. Cảm ơn bạn đã đọc và chúc bạn thành công trong hành trình IELTS của mình!