Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 2 | Comparative – Pie Charts

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 đặc sắc với đề tài “Comparative – Pie Charts”. Đây là nguồn cảm hứng và chiến lược quan trọng dành cho tất cả các bạn đang học IELTS.

Hà English sẽ hướng dẫn chi tiết cách tiếp cận đề tài, sử dụng từ vựng và cấu trúc câu một cách linh hoạt. Bài viết này không chỉ giúp Hà English và các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 hiệu quả, mà còn cung cấp gợi ý và kinh nghiệm quý báu để làm thế nào để thể hiện sự so sánh trong biểu đồ hình bánh.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Pie Charts

Topic

The first chart below shows how energy is used in an average Australian household. The second chart shows the greenhouse gas emissions which result from this energy use.

Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from two charts, which illustrate energy use and greenhouse gas emissions in an average Australian household. The report should focus on the main features and make relevant comparisons.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ hai biểu đồ, mô tả sử dụng năng lượng và lượng khí nhà kính phát thải trong một hộ gia đình trung bình ở Australia. Báo cáo nên tập trung vào các đặc điểm chính và thực hiện các so sánh có liên quan.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the purpose of the charts: energy use and greenhouse gas emissions in Australian households.

II. Overview

• Summarize the general trends, emphasizing the highest and lowest contributors to both energy consumption and greenhouse emissions.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the details of energy consumption, focusing on heating, water heating, and unspecified appliances.

IV. Body Paragraph 2

• Examine greenhouse gas emissions in detail, highlighting the varying proportions from different sources.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu một cách ngắn gọn mục đích của các biểu đồ: sử dụng năng lượng và lượng khí nhà kính phát thải trong các hộ gia đình Australia.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chung, nhấn mạnh vào những nguồn góp phần nhiều nhất và ít nhất cả về tiêu thụ năng lượng và phát thải khí nhà kính.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận chi tiết về sự tiêu thụ năng lượng, tập trung vào sưởi ấm, sưởi nước và các thiết bị không xác định.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Điều tra phát thải khí nhà kính một cách chi tiết, nhấn mạnh vào tỷ lệ biến đổi từ các nguồn khác nhau.

Step 3: Sample report

The paired charts provide insights into the energy utilization and consequent greenhouse gas emissions from an average Australian household.

Overview

In a broad sense, heating emerges as the primary consumer of energy, with water heating contributing significantly to greenhouse gas emissions. Surprisingly, cooling, while utilizing the least energy, also results in lower greenhouse emissions.

Body Paragraph 1

Breaking down the energy consumption, it is apparent that heating accounts for approximately 40% of the total energy utilized in Australian homes. Remarkably, this category contributes to only 15% of the greenhouse emissions, making it the least environmentally damaging. Following closely is water heating, consuming about a third of the energy but leading to a substantial 32% of greenhouse gas emissions. Unspecified appliances rank next, utilizing 15% of the energy and contributing nearly a quarter to the overall greenhouse gas emissions.

Body Paragraph 2

Contrasting the greenhouse gas emissions, it is surprising to note that the refrigerator and lighting, while using only 7% and 4% of the total energy, respectively, result in precisely double the proportion of greenhouse emissions. On the other hand, cooling, utilizing a mere 2% of the total energy, also contributes the lowest percentage (3%) to total greenhouse emissions. However, it is important to highlight that despite its low energy consumption, cooling pollutes in a higher proportion than the energy it utilizes.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Contribute to greenhouse gas emissions: Góp phần vào lượng khí nhà kính
  • Primary consumer of energy: Người tiêu thụ chính của năng lượng
  • Environmentally damaging: Gây hại cho môi trường
  • Contrasting the greenhouse gas emissions: Phân biệt về lượng khí nhà kính
  • Despite its low energy consumption: Mặc dù sử dụng năng lượng thấp

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, Hà English tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 2 về Comparative – Pie Charts sẽ là nguồn lực hữu ích cho tất cả các bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Hãy áp dụng những kỹ thuật được chia sẻ để nâng cao khả năng viết của mình và tự tin hơn trong kỳ thi. Hãy chia sẻ bài viết nếu bạn thấy nó hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn. Cảm ơn bạn đã đọc và chúc bạn thành công trong hành trình IELTS của mình!