Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 16 | Comparative – Mix

Chào mừng các bạn đến với trang web Hà English! Trong hôm nay, Hà English hân hạnh giới thiệu đến bạn Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 16 về dạng bài Comparative – Mix. Đây là một chủ đề thú vị và đa dạng, yêu cầu sự linh hoạt và sự hiểu biết sâu sắc về cách tiếp cận các loại biểu đồ.

Hà English đã thiết kế bài viết này để giúp Hà English và mọi người tự tin hơn khi đối mặt với các dạng bài thi phức tạp. Bài hướng dẫn và chiến lược mà chúng tôi chia sẻ sẽ giúp bạn hiểu rõ hơn về cách tiếp cận vấn đề và xây dựng một bài viết IELTS xuất sắc.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Mix

Topic

The charts below show reasons for travel and the main issues for the travelling public in the US in 2009.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from a bar chart and a pie chart depicting reasons for travel and main issues faced by the traveling public in the US in 2009.

Bước 1: Phân tích chủ đề

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ biểu đồ cột và biểu đồ hình bánh mô tả lý do du lịch và vấn đề chính mà công dân Mỹ phải đối mặt vào năm 2009.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the purpose of the charts, highlighting that they illustrate the reasons for travel and key issues faced by the US residents in 2009.

II. Overview

• Summarize the primary reason for travel (commuting) and the main travel concern (cost).

III. Body Paragraph 1

• Analyze the bar chart, detailing the percentages for different travel reasons, emphasizing the dominance of commuting.

IV. Body Paragraph 2

• Examine the pie chart, elaborating on the percentages related to various travel concerns, with a focus on the most significant ones.

Bước 2: Lập đề cương cho báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn mục đích của các biểu đồ, nhấn mạnh rằng chúng minh họa các lý do du lịch và vấn đề chính mà cư dân Mỹ phải đối mặt vào năm 2009.

II. Tổng quan

• Tóm tắt lý do chính cho việc du lịch (di chuyển hàng ngày) và vấn đề chính của du khách (chi phí).

III. Đoạn văn 1

• Phân tích biểu đồ cột, chi tiết hóa các tỷ lệ cho các lý do du lịch khác nhau, tập trung vào sự chiếm ưu thế của việc di chuyển hàng ngày.

IV. Đoạn văn 2

• Kiểm tra biểu đồ hình bánh, phát triển thông tin về các tỷ lệ liên quan đến các vấn đề du lịch khác nhau, tập trung vào những vấn đề quan trọng nhất.

Step 3: Sample report

The provided charts offer insights into the reasons for travel and the primary concerns faced by the traveling public in the United States during the year 2009. The data is presented through a bar chart illustrating travel purposes and a pie chart highlighting key issues.

Overview

Notably, the primary motivation for travel among Americans in 2009 was commuting to and from work. Simultaneously, the major concern for the traveling public during their trips revolved around the cost associated with travel.

Body Paragraph 1

Examining the bar chart in detail reveals that almost half of the trips made by Americans in 2009, precisely 49%, were attributed to commuting. Conversely, visits to friends or relatives accounted for a mere 6%, while social or recreational trips constituted one in ten journeys. Shopping emerged as the purpose for 16% of all travel, leaving the remaining 19% for unspecific ‘personal reasons.’

Body Paragraph 2

Turning attention to the pie chart, it becomes evident that cost was the primary consideration for 36% of American travelers. Safety closely followed, with nearly one in five people, or 19%, expressing it as their foremost travel concern. Aggressive driving and highway congestion were significant issues for 17% and 14% of the traveling public, respectively. Additionally, 14% of respondents identified access to public transport or space for pedestrians as the most crucial travel issues.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Key consideration: Yếu tố quan trọng
  • Foremost concern: Mối quan ngại hàng đầu
  • Elaborate on: Mô tả chi tiết về
  • Dominance of: Sự chiếm ưu thế của
  • Cited as the reason for: Được đưa ra như là lý do cho
  • Constituted for: Chiếm đến
  • Simultaneously: Đồng thời
  • Precisely: Chính xác

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn các bạn đã thăm trang web của Hà English để khám phá Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 16 về Comparative – Mix. Hà English hy vọng rằng bài viết này đã cung cấp cho bạn những thông tin hữu ích và chiến lược hiệu quả cho hành trình IELTS của bạn. Đừng ngần ngại đặt câu hỏi hoặc chia sẻ ý kiến của bạn với Hà English. Trung tâm luôn sẵn lòng hỗ trợ bạn trên con đường chinh phục IELTS. Chúc bạn học tốt và thành công!