Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 15 | Comparative – Mix

Chào mừng các bạn đến với trang web Hà English! Trong bài viết hôm nay, Hà English hứa hẹn mang đến cho bạn một trải nghiệm học tập thú vị với Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 15 về dạng bài Comparative – Mix. Chủ đề này tập trung vào sự so sánh giữa các loại biểu đồ khác nhau, đòi hỏi một sự hiểu biết rộng và kỹ năng phân tích linh hoạt. Những kiến thức và chiến lược Hà English chia sẻ sẽ giúp mọi người tiếp cận mọi dạng bài thi IELTS một cách tự tin. Hãy bắt đầu hành trình chinh phục IELTS của bạn với Hà English ngay hôm nay!

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Mix

Topic

The bar chart below shows the proportions of English men and women of different ages who were living alone in 2011. The pie chart compares the numbers of bedrooms in these one-person households.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from a bar chart depicting the proportions of single men and women of different ages living alone in England in 2011, and a pie chart comparing the number of bedrooms in these one-person households.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ biểu đồ cột miêu tả tỷ lệ nam và nữ ở các độ tuổi khác nhau sống một mình tại Anh vào năm 2011, cùng với biểu đồ hình bánh so sánh số lượng phòng ngủ trong những hộ gia đình này.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the purpose of the charts, providing a brief overview of single-occupant households in England in 2011.

II. Overview

• Highlight the overall trend, emphasizing that a higher proportion of females lived alone, especially in older age groups.
  • Mention the prevalence of two-bedroom homes in single-occupant households.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the gender distribution in different age categories, focusing on the dominance of females in the older age groups and the higher proportion of males in younger age categories.

IV. Body Paragraph 2

• Explore the distribution of the number of bedrooms in single-occupant homes, emphasizing the prevalence of two-bedroom homes and the lower percentage of four or more bedrooms.

Bước 2: Lập tổng quan cho báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu mục đích của các biểu đồ, cung cấp một tổng quan ngắn về các hộ gia đình một người ở Anh vào năm 2011.

II. Tổng quan

• Đặt nặng vào xu hướng tổng thể, nhấn mạnh rằng có một tỷ lệ cao hơn của phụ nữ sống một mình, đặc biệt là ở nhóm tuổi cao.
  • Đề cập đến sự phổ biến của những ngôi nhà có hai phòng ngủ trong các hộ gia đình một người.

III. Đoạn văn 1

• Thảo luận về phân phối giới tính ở các độ tuổi khác nhau, tập trung vào sự chiếm ưu thế của phụ nữ ở nhóm tuổi cao và tỷ lệ cao hơn của nam giới ở các nhóm tuổi trẻ.

IV. Đoạn văn 2

• Khám phá phân phối số lượng phòng ngủ trong các ngôi nhà một mình, nhấn mạnh sự phổ biến của những ngôi nhà có hai phòng ngủ và tỷ lệ thấp hơn của những ngôi nhà có bốn hoặc nhiều hơn phòng ngủ.

Step 3: Sample report

The provided charts offer insights into single-occupant households in England during 2011. The bar chart delineates the distribution of individuals living alone across various age groups and genders, while the accompanying pie chart provides data on the number of bedrooms in these solitary residences.

Overview

Notably, a higher percentage of females chose to live alone compared to their male counterparts. This discrepancy was particularly pronounced in the elderly demographic. Additionally, the charts highlight that two-bedroom homes were the most prevalent in single-occupant households.

Body Paragraph 1

A significant gender disparity is evident among individuals aged 65 and above living alone in England in 2011, with females constituting the majority. Around 72% of single occupants in the 75-84 age group and 76% in the 85 and above category were women. Conversely, in the 35-49 age bracket, men represented nearly 65% of those residing alone.

Body Paragraph 2

In terms of the number of bedrooms, the majority of one-person households in England, 35.4%, featured two bedrooms. One-bedroom and three-bedroom homes accounted for 28% and 29.8%, respectively, of the total. Notably, less than 7% of these solitary residences had four or more bedrooms.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Dominance of: Sự chiếm ưu thế của
  • Discrepancy: Sự chênh lệch
  • Pronounced: Rõ ràng, đáng chú ý
  • Constituting the majority: Chiếm đa số
  • Demographic: Nhóm dân số
  • Conversely: Ngược lại
  • Majority of: Đa số là
  • Account for: Chiếm đến
  • Notably: Đáng chú ý

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn bạn đã dành thời gian ghé thăm trang web của Hà English để tìm hiểu về Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 15 về Comparative – Mix. Hà English hi vọng rằng bài viết này đã cung cấp cho bạn cái nhìn sâu sắc và chi tiết về cách tiếp cận một bài thi phức tạp nhưng quan trọng. Hãy giữ cho đam mê học tập cháy bỏng và đừng ngần ngại đặt câu hỏi hoặc chia sẻ ý kiến của bạn. Hà luôn sẵn sàng hỗ trợ bạn trên con đường chinh phục IELTS. Chúc bạn học tốt và thành công!