Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 15 | Trend – Line Graph

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 độc đáo, tập trung vào dạng bài 15 với đề tài “Trend – Line Graph”. Đây là nguồn cảm hứng và kiến thức quý báu không chỉ dành cho Hà English mà còn dành cho tất cả mọi người đang học IELTS.

Hà English sẽ hướng dẫn cách tiếp cận đề tài một cách chi tiết, với từ vựng và cấu trúc câu phong phú, nhằm giúp Hà English và các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 ấn tượng. Bài viết sẽ giúp mọi người áp dụng những chiến lược này để tỏa sáng trong phần thi quan trọng.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 – Bài 15 dạng bài Trend – Line Graph

Topic

The graph below shows the proportion of the population aged 65 and over between 1940 and 2040 in three different countries.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires comparing the percentage of the population aged 65 and over in three countries (USA, Sweden, and Japan) over a 100-year period, from 1940 to 2040.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu so sánh tỷ lệ dân số ở độ tuổi 65 trở lên ở ba quốc gia (Hoa Kỳ, Thụy Điển và Nhật Bản) trong khoảng thời gian 100 năm, từ năm 1940 đến năm 2040.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the topic of the comparison of the elderly population percentages in three countries from 1940 to 2040.

II. Overview

• Summarize the key trends: a gradual increase in the elderly population in all countries, with Japan experiencing the most significant changes.

III. Body Paragraph 1

• Detail the percentages of elderly people in 1940 and the gradual rise in the USA and Sweden until 1990.

IV. Body Paragraph 2

• Discuss the unique trend for Japan, including its consistently low percentage until the early 2000s and the predicted sharp increase from 2030 to 2040.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu đề tài so sánh tỷ lệ dân số cao tuổi ở ba quốc gia từ năm 1940 đến năm 2040.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chính: Sự tăng dần của dân số cao tuổi ở tất cả các quốc gia, với Nhật Bản trải qua những thay đổi đáng kể nhất.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Chi tiết tỷ lệ người cao tuổi vào năm 1940 và sự tăng dần ở Hoa Kỳ và Thụy Điển cho đến năm 1990.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Thảo luận về xu hướng đặc biệt của Nhật Bản, bao gồm tỷ lệ thấp liên tục cho đến đầu những năm 2000 và sự tăng đột ngột được dự đoán từ năm 2030 đến năm 2040.

Step 3: Sample report

The line graph delineates the fluctuations in the percentage of the population aged 65 and over in the United States, Sweden, and Japan over a century, spanning from 1940 to 2040.

Overview

Evidently, the proportion of elderly individuals has shown a consistent upward trajectory in all three countries over the observed period. Particularly noteworthy is the anticipated substantial transformation in Japan’s elderly demographic.

Body Paragraph 1

In 1940, approximately 9% of Americans were 65 or older, while the figures for Sweden and Japan were around 7% and 5%, respectively. Over the subsequent five decades, the percentages of elderly individuals in the USA and Sweden gradually increased, reaching just under 15% by 1990. Conversely, Japan maintained figures below 5% until the early 2000s.

Body Paragraph 2

A distinctive pattern emerges for Japan as the graph projects a sudden surge in the percentage of elderly individuals, surpassing 15% in the decade from 2030 to 2040. By 2040, it is forecasted that around 27% of Japan’s population will be aged 65 or more. In contrast, Sweden and the USA are predicted to have slightly lower figures, at about 25% and 23%, respectively.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Proportion of the population: Tỷ lệ dân số
  • Aged 65 and over: Từ 65 tuổi trở lên
  • Gradual increase: Tăng dần
  • Elderly population: Dân số già
  • Upward trajectory: Quỹ đạo tăng lên
  • Anticipated substantial transformation: Sự biến đổi đáng kể được dự kiến
  • Subsequent five decades: Năm thập kỷ tiếp theo
  • Consistently low percentage: Tỷ lệ thấp ổn định
  • Sudden surge: Sự tăng đột ngột
  • Forecasted figures: Dự kiến các con số

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, Hà English tin rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 15 về Trend – Line Graph sẽ là nguồn động viên và hỗ trợ quan trọng cho Hà English và các bạn trong hành trình chinh phục IELTS. Bài viết này không chỉ mang lại kiến thức mà còn khuyến khích mọi người thực hành để nâng cao kỹ năng viết của mình. Hãy chia sẻ bài viết nếu bạn thấy nó hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn. Cảm ơn bạn đã đọc và chúc bạn thành công trong hành trình IELTS của mình!