Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 13 | Comparative – Bar Charts

Chào đón các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English tự hào giới thiệu đến bạn Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 13, tập trung vào dạng bài “Comparative – Bar Charts”. Đây là một nguồn kiến thức quan trọng giúp mọi người hiểu rõ chiến lược và kỹ thuật cần thiết để đạt điểm cao trong kỳ thi IELTS Writing Task 1.

Hà English sẽ cùng bạn đi sâu vào chi tiết từng khía cạnh của biểu đồ cột so sánh, kèm theo lời giải thích chi tiết và ví dụ minh họa. Bạn sẽ được trang bị những từ vựng và cấu trúc câu quan trọng để tỏa sáng trong việc mô tả và phân tích biểu đồ.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Bar Charts

Topic

The chart below compares levels of recycling, as well as some less environmentally friendly forms of waste management, in fifteen European countries

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from a bar chart comparing waste management practices in fifteen European countries, focusing on recycling, landfill, and incineration percentages.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ biểu đồ cột so sánh các phương pháp xử lý chất thải ở mười lăm quốc gia châu Âu, tập trung vào tỷ lệ tái chế, rác đổ, và đốt cháy.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the bar chart and the topic of waste management in fifteen European countries.

II. Overview

• Highlight the general trends in waste management, emphasizing the dominance of landfill, the limited recycling in most countries, and the variation in incineration practices.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the recycling percentages, focusing on the top-performing countries (Austria and Belgium) and the notable performers (Germany, Sweden, and Belgium).

IV. Body Paragraph 2

• Examine the landfill and incineration percentages, emphasizing the prevalence of landfill in most countries and the unique incineration practices of Luxembourg, Sweden, the Netherlands, and Denmark.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu biểu đồ cột và đề tài về quản lý chất thải ở mười lăm quốc gia châu Âu.

II. Tổng quan

• Nhấn mạnh các xu hướng chung trong quản lý chất thải, tập trung vào sự thống trị của rác đổ, sự hạn chế của tái chế ở hầu hết các quốc gia, và sự biến động trong các phương pháp đốt cháy.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận về tỷ lệ tái chế, tập trung vào các quốc gia có hiệu suất cao nhất (Áo và Bỉ) và những quốc gia có hiệu suất đáng chú ý (Đức, Thụy Điển và Bỉ).

IV. Đoạn văn thứ hai

• Xem xét tỷ lệ rác đổ và đốt cháy, nhấn mạnh sự thịnh hành của rác đổ ở hầu hết các quốc gia và các phương pháp đốt cháy độc đáo ở Luxembourg, Thụy Điển, Hà Lan và Đan Mạch.

Step 3: Sample report

The provided bar chart illustrates the waste management practices in fifteen European countries, emphasizing the percentages of recycling, landfill, and incineration.

Overview

Collectively, these EU nations predominantly rely on landfill sites for waste disposal, with approximately half of them directing the majority of their waste to such sites. Strikingly, only Austria and Belgium demonstrate notable recycling efforts, with rates surpassing 50%. Germany, Sweden, and Belgium also exhibit commendable recycling initiatives, processing roughly 40% of their waste in an environmentally friendly manner.

Body Paragraph 1

Delving into recycling specifics, Austria leads the group by recycling around 60% of its waste, closely followed by Belgium at 50%. Germany, Sweden, and Belgium also boast effective recycling programs, managing approximately 40% of their waste through recycling initiatives.

Body Paragraph 2

Conversely, several EU countries, such as Greece, Ireland, and the UK, lag behind in recycling, with rates hovering around 10%, while a significant portion (80-90%) finds its way into landfills. Noteworthy exceptions include Luxembourg, Sweden, the Netherlands, and Denmark, where incineration surpasses landfill practices in waste disposal.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Dominance of landfill: Sự chiếm ưu thế của khu vực đổ rác
  • Top-performing countries: Các quốc gia có hiệu suất cao nhất
  • Notable performers: Những quốc gia nổi bật
  • Commendable recycling initiatives: Các sáng kiến tái chế đáng khen ngợi
  • Lag behind: Làm chậm lại, tụt hậu

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Chúng tôi mong rằng Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 13 về Comparative – Bar Charts sẽ là nguồn tài nguyên hữu ích giúp Hà English và cộng đồng học viên tự tin hơn trước thách thức của IELTS. Hãy chia sẻ ý kiến và trải nghiệm của bạn để chúng tôi có thêm động lực cung cấp nhiều thông tin hữu ích hơn. Cảm ơn bạn đã ghé thăm trang web của chúng tôi và chúc bạn có một hành trình học tốt lành và thành công trong việc chinh phục IELTS!