Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 12 | Comparative – Bar Charts

Chào đón các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English hân hạnh giới thiệu Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 12, tập trung vào dạng bài “Comparative – Bar Charts”. Đây là một nguồn tài nguyên quan trọng để Hà English và mọi người hiểu rõ chiến lược và cấu trúc cần thiết để làm bài phần thi IELTS Writing Task 1 một cách hiệu quả.

Hà English sẽ phân tích một cách chi tiết, từng khía cạnh của biểu đồ cột so sánh, giúp Hà English và các bạn nắm bắt thông tin quan trọng và diễn đạt ý một cách tự tin. Cùng với đó, Hà English sẽ chia sẻ những từ vựng và cấu trúc câu phổ biến để tăng cường khả năng diễn đạt và hiểu biểu đồ.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Comparative – Bar Charts

Topic

The chart below shows figures for attendances at hospital emergency caredepartments in Northern Ireland by age group in December 2016 and December 2017.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information from a bar chart that compares the number of visits to hospital emergency departments in Northern Ireland by age group in December 2016 and December 2017.

Bước 1: Phân tích chủ đề

• Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin từ biểu đồ cột so sánh số lượt đến các khoa cấp cứu bệnh viện ở Bắc Ireland theo các nhóm tuổi vào tháng 12 năm 2016 và tháng 12 năm 2017.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Provide an overview of the bar chart and introduce the key elements, such as age groups and emergency care attendances in December 2016 and 2017.

II. Overview

• Summarize the main trends, emphasizing that elderly and young children had higher visit rates, and there was a slight overall increase in emergency care attendances across all age groups from 2016 to 2017.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the visit rates for the older age groups, highlighting the increase in attendance for those aged 75 and over.

IV. Body Paragraph 2

• Examine the trends in emergency care attendances for children under 5 and those aged 5 to 15, emphasizing the marginal rise in visits for the youngest age group.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Cung cấp một tổng quan về biểu đồ cột và giới thiệu các yếu tố chính như các nhóm tuổi và số lượt cấp cứu trong tháng 12 năm 2016 và 2017.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chính, nhấn mạnh rằng người cao tuổi và trẻ em có tỷ lệ đến cao hơn, và có một sự tăng nhẹ tổng cộng về lượt cấp cứu trên tất cả các nhóm tuổi từ năm 2016 đến 2017.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Thảo luận về tỷ lệ đến cho các nhóm tuổi cao hơn, nhấn mạnh sự tăng lên về số lượt đến cho nhóm tuổi 75 trở lên.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Xem xét xu hướng về số lượt cấp cứu cho trẻ em dưới 5 tuổi và nhóm tuổi từ 5 đến 15, nhấn mạnh sự tăng nhẹ trong số lượt đến cho nhóm tuổi nhỏ nhất.

Step 3: Sample report

The provided bar chart delineates the comparative analysis of emergency care department visits in Northern Ireland across six distinct age groups during December of 2016 and 2017.

Overview

Evidently, the highest attendance rates at A&E (accident and emergency) departments were observed among elderly individuals and the youngest children. Furthermore, a subtle uptick in emergency care attendances occurred across all age groups from December 2016 to December 2017.

Body Paragraph 1

Turning attention to the older age brackets, approximately 65 out of every 1000 individuals aged 75 and above sought A&E assistance in December 2016, and this figure increased to almost 70 attendances per 1000-population a year later. Intriguingly, those aged 65 to 74 exhibited less than half the likelihood of requiring emergency treatment, with around 30 attendances per 1000-population in both months.

Body Paragraph 2

Conversely, at the opposite end of the age spectrum, A&E visits by under-5s witnessed a marginal rise from around 50 to approximately 52 per 1000-population over the one-year period. Children aged 5 to 15 recorded the fewest visits, at just over 20 per 1000-population in both months. Remarkably, minimal differences were observed in the figures for emergency care attendances among people aged 16 to 44, 45 to 64, and 65 to 74.

Useful phrases/collocations

• Comparative analysis: Phân tích so sánh
  • Delineate: Mô tả chi tiết
  • Uptick: Sự tăng nhẹ
  • Likelihood: Khả năng
  • Marginal rise: Tăng nhẹ
  • Intriguingly: Một cách hấp dẫn

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Hà English mong rằng Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 12 về Comparative – Bar Charts sẽ là nguồn cảm hứng và hỗ trợ cho việc học của cộng đồng học viên và các bạn đang chuẩn bị cho kì thi IELTS. Hãy chia sẻ ý kiến và trải nghiệm của bạn để Hà English có thêm động lực cung cấp nhiều thông tin hữu ích hơn. Cảm ơn bạn đã ghé thăm trang web của chúng tôi và chúc bạn có một hành trình học tốt lành và thành công trên con đường chinh phục IELTS!