Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 11 | Trend – Line Graph

Chào mừng các bạn đến với trang web của Hà English! Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một bài mẫu IELTS Writing Task 1 độc đáo, tập trung vào dạng bài “Trend – Line Graph”. Đây là nguồn thông tin và chiến lược quan trọng không chỉ dành cho Hà English mà còn cho tất cả các bạn đang học IELTS.

Hà English sẽ khám phá cách tiếp cận đề tài một cách chi tiết, với từ vựng và cấu trúc câu phong phú, nhằm giúp các bạn hiểu rõ hơn về cách viết một bài Task 1 ấn tượng. Bài viết này sẽ không chỉ là hướng dẫn mà còn là nguồn động viên để mọi người tự tin hơn khi đối mặt với phần thi quan trọng này.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Trend – Line Graph

Topic

The first chart below gives information about the money spent by British parents on their children’s sports between 2008 and 2014. The second chart shows the number of children who participated in three sports in Britain over the same time period.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires comparing two line graphs depicting the average monthly spending by British parents on their children’s sports and the number of children participating in three different sports from 2008 to 2014.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ đòi hỏi so sánh hai biểu đồ đường mô tả số tiền trung bình mỗi tháng mà các bậc phụ huynh người Anh chi tiêu cho việc thể thao của con cái và số lượng trẻ tham gia vào ba môn thể thao khác nhau từ năm 2008 đến 2014.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Introduce the topic, stating that the line graphs illustrate the average monthly spending on children’s sports and the corresponding participation numbers in three sports in Britain from 2008 to 2014.

II. Overview

• Summarize key trends: Parental spending on children’s sports increased annually, and football was the most popular sport, followed by swimming and athletics.

III. Body Paragraph 1

• Examine the trends in parental spending from 2008 to 2014, highlighting the gradual increase.

IV. Body Paragraph 2

• Analyze the participation numbers in football, swimming, and athletics in 2008 and the changes over the subsequent six years.

Bước 2: Tổng kết báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu đề tài, cho biết rằng các biểu đồ đường minh họa số tiền trung bình mỗi tháng mà các bậc phụ huynh chi tiêu cho thể thao của con cái và số lượng trẻ tham gia vào ba môn thể thao khác nhau tại Anh từ năm 2008 đến 2014.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các xu hướng chính: Chi phí của bậc phụ huynh cho thể thao của con tăng hàng năm, và bóng đá là môn thể thao phổ biến nhất, tiếp theo là bơi lội và điền kinh.

III. Đoạn văn thứ nhất

• Nghiên cứu các xu hướng trong việc chi tiêu của bậc phụ huynh từ năm 2008 đến 2014, nhấn mạnh vào sự tăng dần.

IV. Đoạn văn thứ hai

• Phân tích số lượng trẻ tham gia bóng đá, bơi lội và điền kinh vào năm 2008 và các biến động trong sáu năm tiếp theo.

Step 3: Sample report

The line graphs provide insights into the average monthly expenditure by British parents on their children’s sports activities and the corresponding participation figures in football, swimming, and athletics from 2008 to 2014.

Overview

It is evident that parental spending on children’s sports witnessed a steady annual rise over the six-year period. In terms of participation, football emerged as the most favored sport, with significantly higher engagement compared to swimming and athletics.

Body Paragraph 1

In 2008, British parents allocated approximately £20 per month to their children’s sporting pursuits. This figure experienced a gradual upward trajectory, reaching slightly over £30 by the end of 2014.

Body Paragraph 2

Regarding the number of participants in various sports, football dominated the scene in 2008, attracting around 8 million British children. In contrast, swimming and athletics lagged behind, with approximately 2 million and less than 1 million participants, respectively. While football participation remained relatively stable over the subsequent six years, swimming witnessed an almost doubling of participants to nearly 4 million, and athletics experienced a nearly fivefold increase, reaching a substantial level.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocation:

• Average monthly expenditure: Chi phí trung bình hàng tháng
  • Witnessed a steady rise: Chứng kiến sự tăng đều đặn
  • Emerged as the most favored: Nổi lên như là sự ưa chuộng nhất
  • Gradual upward trajectory: Xu hướng tăng chậm
  • Dominated the scene: Chiếm ưu thế
  • Lagged behind: Chậm bước lại
  • Relatively stable: Tương đối ổn định
  • Almost doubling of participants: Gần gấp đôi số người tham gia
  • Experienced a nearly fivefold increase: Trải qua sự tăng gần năm lần
  • Reaching a substantial level: Đạt đến mức độ đáng kể

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cuối cùng, Hà English hy vọng rằng bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 11 về Trend – Line Graph sẽ là nguồn lực quý báu tất cả các bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Áp dụng những chiến lược và gợi ý chi tiết mà Hà English chia sẻ để nâng cao bài viết của bạn và đạt được điểm số cao trong kỳ thi quan trọng này. Hãy chia sẻ bài viết nếu bạn thấy nó hữu ích và đừng ngần ngại để lại ý kiến của bạn.