Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 1 | Process – Numbered

Chào mừng đến với trang web của Hà English, nơi chúng ta có cơ hội khám phá Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 17 về dạng bài Process – Numbered. Chủ đề này đòi hỏi sự hiểu biết sâu sắc về cách mô tả các quá trình và sự sáng tạo trong cách tiếp cận bài viết. Trong bài viết này, Hà English sẽ giới thiệu một cách tiếp cận chi tiết và hiệu quả để xử lý dạng bài này. Hãy cùng nhau khám phá cách thức làm cho bài viết của bạn nổi bật và ghi điểm cao trong kỳ thi IELTS.

Bài mẫu IELTS Writing Task 1 dạng bài Process – Numbered

Topic

Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.

IELTS Writing Task 1

Hướng dẫn làm bài

Step 1: Analyze the topic

The task requires summarizing information about the life cycle of salmon, highlighting the main features and making relevant comparisons.

Bước 1: Phân tích yêu cầu đề bài

Nhiệm vụ yêu cầu tóm tắt thông tin về chu kỳ sinh học của cá hồi, đặc biệt là nhấn mạnh các đặc điểm chính và thực hiện các so sánh liên quan.

Step 2: Outline for your report

I. Introduction

• Briefly introduce the topic of the life cycle of salmon.

II. Overview

• Summarize the main stages in the life cycle of salmon.

III. Body Paragraph 1

• Discuss the first stage, where salmon lay eggs in the upper river, and the hatching process.

IV. Body Paragraph 2

• Describe the intermediary stage when salmon, known as “smolts,” transition to the lower river.

Bước 2: Lập tổng quan cho báo cáo của bạn

I. Giới thiệu

• Giới thiệu ngắn gọn về chủ đề về chu kỳ sinh học của cá hồi.

II. Tổng quan

• Tóm tắt các giai đoạn chính trong chu kỳ sinh học của cá hồi.

III. Đoạn văn 1

• Thảo luận về giai đoạn đầu tiên, nơi cá hồi đẻ trứng ở phía trên sông, và quá trình ấp trứng.

IV. Đoạn văn 2

• Mô tả giai đoạn trung gian khi cá hồi, được biết đến là “smolts,” chuyển đến phía dưới sông.

Step 3: Sample report

The visuals provide insight into the life cycle of salmon, a substantial fish species. This process involves a series of three distinct stages that the salmon undergo to complete their life cycle.

Overview

In essence, the life cycle of salmon begins with the laying of eggs in the upper river. After an incubation period of five to six months, tiny fish, known as “fry,” emerge. These small fry, measuring between three to eight cm, signify the initial stage of the salmon’s life. Subsequently, the salmon progress through an intermediary stage, evolving into “smolts” at around four years of age and 12 to 15 cm in length. During this phase, they migrate to the fast-flowing lower river. Finally, upon reaching full maturity at approximately five years of age and measuring between 70 to 76 cm, they transform into fully developed “adult salmon” and embark on a journey to the open sea.

Body Paragraph 1

The first stage of the salmon’s life cycle involves the laying of eggs among small stones in the upper river, adjacent to reeds. This meticulous placement ensures a slow and protective environment for the eggs to develop. The incubation period, lasting between five to six months, leads to the hatching of the fry. At this early stage, the salmon measures a mere three to eight cm, earning it the name “fry.”

Body Paragraph 2

Moving to the intermediary stage, which typically occurs at around four years of age, the salmon undergoes a critical transformation. Referred to as “smolts,” these fish, now measuring 12 to 15 cm, navigate from the upper to the lower river. This migration signifies a crucial step in their development, preparing them for the final stage of their life cycle.

(Written by Ha English – Estimated band score 7.0+)

Useful phrases/collocations

• Incubation period: Thời kỳ ấp trứng
  • Meticulous placement: Đặt một cách tỉ mỉ
  • Critical transformation: Sự biến đổi quan trọng
  • Navigating from: Điều hướng từ
  • Cyclical process: Quy trình chu kỳ

Xem thêm các bài viết IELTS Writing khác TẠI ĐÂY

Cảm ơn bạn đã ghé thăm trang web của Hà English để tìm hiểu về Bài mẫu IELTS Writing Task 1 Bài 17 về dạng bài Process – Numbered. Hà English hy vọng rằng bài viết này đã cung cấp cho bạn cái nhìn sâu sắc và chiến lược hữu ích. Đừng ngần ngại chia sẻ ý kiến hoặc đặt câu hỏi. Hà English luôn sẵn sàng hỗ trợ bạn trên hành trình chinh phục IELTS. Chúc bạn học tốt và đạt được kết quả mong muốn!